Filmlike – Valot, kamera, blogi!

Matkakuumetta – 5 ikimuistoista kuvauspaikkaa viime vuodelta

Apr 14, 2020 7:37:12 PM / by Turkka Huhtala

Filmlike Oy - kuvausmatka - Guam

Joulukuu 2019, Guam. Vaikka avoauto ei ollut niin hyvä idea kuvauskaluston kuljetukseen, se oli silti hauska menopeli ja toimi hyvin katukuvauksessa. Kuva: Samuli Ahonen

 

Matkustaminen on ehdottomasti yksi videotuottamisen parhaita puolia. Vaikka se ei siltä tunnukaan, kun olet vuorokauden valvoneena, brasilialaisen tullimiehen toimettomuuteen tuskastuneena, nälkäisenä, epätietoisena ja kaiken lisäksi raahaat perässäsi liki sata kiloa kuvauskalustoa. Silti lava-autolla lokaation etsinnät Jeddan yössä, keskipäivän raikas pulahdus kuvaustauolla Tyynessä valtameressä ja aamulenkki Tokion keisarillisessa puistossa jäävät mieleen elävinä kuvina elämästä.

 

Viimeinen reilu vuosi on ollut kohtalaisen rikas reissujen suhteen ja se helpottakoon matkakuumetta nyt, kun neljä tiedossa ollutta kuvausmatkaa on laitettu on-hold tilaan odottamaan karanteenien hellittämistä. Tämä kirjoitus kokoaa yhteen viisi parhaiten elämäni muistikirjaan painunutta kuvauskohdetta maailmalla ja niihin liittyvää tarinaa vuodelta 2019.

 

Japani

IMG_1811

 

Tuotimme Japanissa tarinan tsunamista. Varoitusjärjestelmä lähettää dronet taivaalle kailottamaan hätäkutsua rannikkokaupunkien asukkaille lähestyvästä aallosta. Upeaa teknologiaa. Videoon haastateltiin tsunamin etulinjassa kokeneita ihmisiä, läheistensä menettäneitä ja kaupunginjohtajaa, joka johti yhteisöä kaaoksen keskellä.

 

Ikimuistoinen kuvauspaikka oli vedenpuhdistamo Tyynen valtameren rannalla. Rakennus oli noin sadan metrin päässä vesirajasta. Teräsbetoninen talon ulkoseinä oli painunut lommolle aallon voimasta, mutta rakennus oli jäänyt pystyyn. Samaa ei voinut sanoa talon takaa pois pyyhkiytyneestä Arahaman kylästä. Kokonainen kylä pyyhkiytyi kartalta luonnonmullistuksen voimasta. Paikan dramaattisuus nosti itkun silmään. Tapasimme huoltomiehen, joka oli puhdistamon kellarissa, kun maanjäristys iski.

 

Guam

IMG_2132

Paluulennolla Japanista Helsinkiin sain sähköpostin japanilaiselta asiakkaaltani ja pyynnön lähteä Guamille parin viikon sisällä. Lupauduin, pyyhin kalenterin puhtaaksi ja aloin selvittämään, missä Guam on. Ei sittenkään Karibialla vaan Mikronesiassa. Tropiikissa joka tapauksessa. Japanin osalta aikataulu antoi mahdollisuuden etsiä rauhassa haastateltavat, rakentaa tarinan kehys ja kommunikoida suunnitelma monikansallisen tiimin kanssa. Guamin keikalle lähdettiin asenteella, että käsikirjoitus syntyy paikan päällä.

 

Guam on Yhdysvaltain territorio ja strategisesti äärimmäisen tärkeä sillanpääasema. Saarella on valtava Andersenin lentotukikohta ja laivastotukikohta. Lentotukialukset siintävät ulapalla ja B-52 pommikoneet jylisevät taivaalla. Keskipäivällä, kun ei voinut kuumuuden vuoksi kuvata, menimme hylätyn sodanaikaisen voimalaitoksen rantaan polskimaan. F-18 hävittäjät kävivät kaartelemassa ja katsomassa taukoamme.

 

Ikimuistoinen kuvauspaikka oli Guamin kansainvälinen lentokenttä. Heinäkuussa 1945 kyseiselle kentälle pysähtyi kone nimeltä Enola Gay, johon tehtiin viimeisiä valmisteluja ennen tehtävää Japanissa. Kentällä ihmettelimme venäläistä kuljetuskonetta ja saimme lyhyen oppitunnin suurvaltapolitiikasta, missä Kiina on kaapannut ykkössijan amerikkalaisten loppuvastuksena. Sotilastukikohtien lisäksi, Guamin kautta kulkee internet - eli merenalainen valokaapelilinja USA:n ja Aasian välillä. Tämä kaikki loi hyvin erikoisen tunnelman paratiisin keskellä

 

Brasilia

FL_Valmet_Brazil_makingof_1

Brasiliassa olimme paperihommissa. Suomalaisilla on paperinvalmistuksen prosessit hallussa ja kun brasilialainen paperiyhtiö käynnistää vuosittaisen seisokkinsa, suomalaisia insinöörejä lähetetään valvomaan seisokin ajan huoltotoimenpiteitä. Kohteemme oli Telemaco Borban kaupungissa, reilun 8 tunnin ajomatkan päässä São Paulosta. Brasilia on valtava maa.

 

Tehdas on peräisin 1940-luvulta ja kaupunki on rakentunut sen ympärille. Ikimuistoinen kuvauspaikka oli tehtaan eteläpuolella, köysirata-asemalla, mistä aukesi upea panoraama tehtaalle ja laakson yli kaupunkiin. Olin vasta muutama viikko aiemmin alkanut opetella dronen lennättämistä ja nyt koitin seurata liikkuvaa kaapelivaunua ja samalla välttää törmäämästä vaijeristoon.

 

Saudi-Arabia

8ace8aea-2aa4-4dd8-a41d-f50066af69ed

Lähi-Idässä tunnen olevani enemmän elossa. Parta kasvaa nopeammin, tarvitsen vähemmän unta ja olen ylipäänsä paremmassa vireessä. Siitäkin huolimatta, että videotuotantojen teko siellä on aina kaaottista. Kaikkeen tekemiseen täytyy varata kaksinkertainen aika ja tarkkojen suunnitelmien teko on ajanhukkaa. Silti ymmärrän, että vika ei ole arabeissa, persialaisissa, palestiinalaisissa ja juutalaisissa. Vika on minussa. Peliä ei voi muuttaa. Täytyy opetella pelaamaan.

 

Ikimuistoinen kuvauspaikka oli tuiki tavallisen toimistorakennuksen katolla. Kuvasimme 5G-tukiasemaa ja oppaanamme meillä oli kaksi teleasentajaa. Saudi-Arabiassa kaikki halusivat tarjota minulle tupakkaa. Olen ollut yli vuoden polttamatta. Mutta tuolla katolla tein poikkeuksen ja poltin yhden Camelin, jonka palestiinalainen kaveri tarjosi. Hänellä oli avustajanaan jemeniläinen asentaja. Ohikiitävä hetki, jonka elämä minulle tarjosi, ja joka piirtyi vahvasti mieleeni.

 

Israel 

8bd97b4d-d0e1-4ef4-beae-77dd521c30a4

Israel oli erikoinen keikka. Ja Tel Avivissa ihmiset hyvin omalaatuisia. Kuvaajani, joka oli muuten erinomaisen mukava ja pätevä tyyppi, tuumasi kätellessä, että “We Israelis are all assholes..”. Ei pidä paikkaansa, läheskään kaikkien osalta. Kohtaamani israelilaiset olivat karaistuneita ja karismaattisia ihmisiä.

 

Kuvaukset olivat itsessään hyvin yksinkertaiset operoimme korkeassa toimistorakennuksessa pari päivää, enimmäkseen sisätiloissa. Israelista teki ikimuistoisen poislähtö. Hankaluuksista saisi pitkän tarinan, mutta todettakoon, että maahan pääsee sisään ongelmitta. Ulospääsy kuvauskaluston kanssa oli sen sijaan neljän tunnin selkkaus. Varaa siis ainakin neljä tuntia aikaa ennen lentoasi jos kuljetat käsimatkatavaroissa optiikkaa yms. semieksoottista elektroniikkaa.

 

Peruskuulusteluissa kyseltiin isoisän isän syntymäpaikka ja pyydettiin kuvailemaan juhannuksen juhlapöydän antimet. Siis ennen check-iniä. Tämän jälkeen kiperin paikka oli käsimatkatavaroiden tarkastus, missä huolellisuuden taso on jotain hämmentävää. Ihmisiä pyydettiin avaamaan Facebookinsa ja näyttämään kuvia itsestään.

 

Mihin seuraavaksi?

Seuraavat reissut on suunniteltu Lappiin, Saksaan, Dubaihin ja Kanadaan. Koska rakastan Pohjois-Amerikkaa lähes yhtä paljon kuin Lähi-Itää, Kanada kiinnostaa minua erityisen paljon. Toisaalta Saksassa ja Dubaissa on ennennäkemättömän kiinnostavat case-tarinat tiedossa.

 

Meille Filmlikella tuottaminen toisilla mantereilla, kielialueilla ja kulttuureissa on arkipäivää. Ihanteellinen keikka tulee kotimaiselta globaalisti operoivalta teknologiayritykseltä, joka haluaa esitellä success storyn toisella puolella maailmaa. Apuna on paikallinen field team, mutta yhteistyö aina hieman jännittää, koska pitäisi osata hahmottaa, suunnitella, käsikirjoittaa ja lopulta toteuttaa kuvaukset toisella puolella maailmaa.

 

Vaatii moninaista hienoviritteistä osaamista tehdä luovaa työtä unkarilais-suomalais-japanilais-amerikkalaisen tiimin kesken, kommunikoiden eri aikavyöhykkeiltä rätisevien videoneuvotteluyhteyksien yli. Ja aiheena usein jotain, minkä sisäistämiseen olisi hyvä istua pari vuotta teknillisessä korkeakoulussa. Kalustomme on viritetty reissukäyttöön ja maailmassa on vielä monta kolkkaa näkemättä. Mihin lähdetään seuraavaksi?

IMG_2073

 

Tags: videotuotanto, kuvausmatka, maailmalla

Turkka Huhtala

Written by Turkka Huhtala